A karácsony a világ szinte minden országában az egyik legjelentősebb ünnep, még akkor is, ha annak nem igazán vannak keresztény gyökerei. Természetesen, minden országban jellegzetes szokások, tradíciók kötődnek a karácsonyhoz – ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Karácsony távoli tájakon
A karácsony a világ szinte minden országában az egyik legjelentősebb ünnep, még akkor is, ha annak nem igazán vannak keresztény gyökerei. Természetesen, minden országban jellegzetes szokások, tradíciók kötődnek a karácsonyhoz – ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
A tradicionális karácsonyi ételek közé tartozik a sült vagy rántott hal, a burgonyasaláta, de sonka vagy a gyümölcsökkel töltött sült liba is. Az édességek közül nagyon kedvelt a stollen, vagyis a karácsonyi kalács és a puha, gyakran csokoládéval borított mézeskalács is.
Lengyelországban (sok más katolikus országhoz hasonlóan) a karácsony estét megelőző napokban böjtöt tartanak. A böjt után következik a családi körben, közösen elfogyasztott ünnepi lakoma. A feldíszített karácsonyi asztal fontos “része” a vendégek részére a terítő alá rejtett pénz, mely jó szerencsét és bőséget hoz a családtagoknak.
A hagyományos karácsonyi vacsora 12 fogásból áll, ezzel a későbbi apostolokra utalnak. Gyakran egy-egy üres terítéket is kiraknak, az angyaloknak vagy éppen az eltávozott szeretteknek. Alegnépszerűbb ételek közé tartozik a rántott hal, a halleves, a burgonyasaláta, a pácolt hering, a céklaleves vagy a káposzta. Vacsora után bontják ki az ajándékokat, ezt követően pedig a családtagok együtt vesznek részt az éjféli misén.
Ez utóbbinál a süteményben egy egész mandulaszemet is elrejtenek, ennek megtalálója apró ajándékot kap. Svédországban természetesen karácsonyi svédasztallal ünnepelnek, melyen megtalálható például sült sonka, a húsgolyók, a lazac, a pácolt hering. A legnépszerűbb ital a glögg, vagyis a forralt bor.